نکات طلایی در دفینه یابی در کوهستان
خاک ابتدا به کندی به صورت سنگ تشکیل میشود و بعد بر اثر فرسایش و قرار گرفتن در نزدیکی سطح زمین به صورت ذرات ریز (ماده منشأ) در میآید. مواد آلی هم با مواد غیر آلی (ذرات سنگ، مواد معدنی و آب) مخلوط میشوند تا خاک تشکیل شود. خاک از فرسایش سنگ ایجاد میشود و خصوصیات فیزیکی خاک در مرحله نخست تحت تأثیر کانیهای تشکیل دهنده ذرات خاک و بنابراین تحت تأثیر سنگی قرار دارد که از آن به وجود آمدهاست. درمحدودههای کوهستانی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاکها، متأثر از تفاوت در ویژگیهای عناصر دامنهای متفاوت است. هریک از ویژگیهای خاک، یعنی بافت، ساختمان خاک، مقادیر کربن آلی، میزان هدایت الکتریکی، pH، رطوبت خاک متأثر از عناصر دامنهای، به نحوی در عملکرد دستگاههای فلزیاب مؤثرند. بنا بر آنچه گفته شد دفینه یابی در کوهستان تحت تاثیر مستقیم جنس خاک و سنگ های کوهستان مورد کاوش قرار دارد.
فلات ایران به دلیل داشتن کوه های سر به فلک کشیده بسیاری که دارد همواره مورد توجه جویندگان گنج و دفینه بوده است. باید توجه داشت که در دفینه یابی در کوهستان سخت تر و پر هزینه تر است اما شانس موفقیت شما نیز در مقایسه با سایر اماکن بیشتر است. اولین موردی که باید به آن توجه داشته باشید خرید یک دستگاه فلزیاب پالسی است که بیشترین سازگاری را با جنس خاک و سنگ های ایران داشته باشد. این دستگاه فلزیاب باید دارای طراحی ارگونومیک و وزن سبک باشد تا به راحتی بتوان آن را در کوهستان حمل کرد. میزان بسیار بالای مواد معدنی موجود در خاک و سنگ های کوهستان سبب ایجاد خطا و اشتباه در دستگاه های فلزیاب میشود که با تمرین و ممارست میتوان تا حد ممکن این خطاها را کاهش داد.
دومین موردی که باید به آن توجه کنید علائم نشانه های گنج در کوهستان است که در پست های مختلف به تفسیر بسیاری از آنها پرداخته ایم. شکل بسیاری از سنگ های موجود در کوهستان به صورت طبیعی به شکل حیوانات و یا علائم خاص است و کاوشگران را دچار اشتباه می کند. بهترین روش برای پرهیز از اشتباه استفاده از یک دستگاه فلزیاب آنتنی و پیدا کردن محدوده گنج است. سپس با استفاده از یک دستگاه فلزیاب نقطه زن می توان محل دقیق دفینه را پیدا کرد. توجه داشته باشید که برای وجود دفینه در مناطق کوهستانی باید در اطراف آن آثار و نشانه های سکونت انسان وجود داشته باشد. استفاده از دستگاه های فلزیاب تصویری که قابلیت ارائه تصاویر به صورت زنده را دارند میتواند در در وقت و هزینه شما صرفه جویی کند.
همانطور که میدانید دفینه یابی در کوهستان بسیار زمانبر و هزینه بردار است بنابراین تا از وجود دفینه مطمئن نشده اید اقدام به کاوش نکنید. نشانه های گنج در غار و کوهستان را به دقت بررسی کنید و علائم گنج و دفینه در کوهستان مانند غارها ، جوغن ها ، پلمپ های ساروجی و نشانه هایی همچون شتر ، عقاب ، بز ، لاکپشت ، شیر ، خرس، مار و همچنین صورت و نیم رخ های حیوانات و انسان و فلش های جهت نما را جدی بگیرید. پس از پیدا کردن محل مورد نظر و شروع حفاری هر نیم متر یک بار دیگر محل مورد نظر را با دستگاه فلزیاب بررسی کنید و از خطا نبودن سیگنال دریافتی اطمینان حاصل کنید.
در بسیاری از موارد مشاهده میشود که افراد بی تجربه برای به دست آوردن گنج و دفینه اقدام به منهدم کردن صخره های بسیار بزرگ میکند. باید توجه داشت که موردی از وجود گنج و دفینه در اون صخره های بزرگ گزارش نشده است و فقط در اطراف آنها باید کاوش را انجام دهید.
اصلی ترین قوانین دفینه یابی در کوهستان :
- مطالعات مقدماتی خود را در رشته زمین شناسی (ژئولوژی) افزایش دهید تا با ساختار و لایه های مختلف خاک آشنا شوید.
- از روش های باستان شناسی در تحقیقات مقدماتی منطقه کاوش و مطالعات سطحی در حفاری استفاده نمایید تا شانس کشف دفینه شما افزایش پیدا کند. این روش ها مستلزم داشتن مطالعات در این زمینه است اما پیشنهاد میشود از افراد کارشناس کمک بگیرید.
- برای فهم اینکه آثاری که یافته اید چه نوع سنگ قیمتی در ساخت آن استفاده شده ، از رشته کانی شناسی کمک بگیرید.
- هر کاری دارای هزینه انجام کار است پس هزینه های کاوش و حفاری را تخمین بزنید تا بتوانید برنامه ریزی دقیق تری داشته باشید.
- برای شناخت اشکالی که بر روی صخره ها حک شده از کتاب های دفینه شناسی یا افراد با تجربه در این مورد کمک بگیرید. همچنین برای شناخت آثار تاریخی بدست آمده باید تاریخ هنر و تاریخ تمدنهای موجود در منطقه کاوش را مطالعه نمود و استفاده کرد.
- قبل از اینکه در خاک کاوش کنید باید داده ها و نشانه های سطح خاک را به شکل خوبی تجزیه و تحلیل کرد.
- برای زودتر رسیدن به اهداف باید از تکنولوژی استفاده کرد (گنج یاب ، طلایاب ، فلزیاب ، حفره یاب ، سیتم های مکمل و سایر تکنولوژی های موجود)
- بسیاری از نشانه ها و اشکال به شکل الفبایی و طبق قواعد ریاضی بدست می آیند.برای حل کردن این معماها باید از علم هندسه که شامل مجموع قوانینی مانند یادگیری زبان علائم و نشانه ها , اندازه گیری طول و عمق, واحدهای اندازه گیری در ریاضی که این قوانین در بسیاری از گوردخمه ها تومولوسها و بسیاری از دفینه های شخصی رعایت شده است استفاده نمود .
- باید از اطلاعات مردم که شامل افسانه ها داستان ها و باورها که مربوط به منطقه مورد کاوش شماست یادداشت برداری کرد و به خاطر داشته باشید گاهی نکته ای کوچک کاری بزرگ انجام می دهد البته معمولا این جور افسانه ها با اغراق همراه است اما همه این ضرب المثل رو شنیدیم که میگه تا نباشد چیزکی مردم نگویند…
- یادگیری ساختار قومی و دینی جوامع باستانی ساکن منطقه کاوش باید تاریخ ادیان را مطالعه و استفاده کرد.
- هرگز نمیتوان تمام آثار و علائم بجا مانده از تمدنهای گذشته را نشانه گنج و دفینه دانست و این باور که هر علامتی نشانه گنج است کاملا اشتباه است.