گنج یابی با ماهواره از دروغ تا واقعیت

گنج یابی با ماهواره

نقش ماهواره در گنج یابی و دفینه یابی

دانشمندان مدت‌ها گمان می‌کردند که رادار مایکروویو ماهواره‌ها می‌تواند زیر سطح زمین خشک را رصد کند. هنگامی که تصاویر دریافتی از یک ماموریت شاتل در دهه 1980 نشان داد که به نظر می رسید الگوهای زهکشی رودخانه ای باستانی در زیر صحرای صحرای شرقی باشد، بسیاری شگفت زده شدند و از آن زمان به بعد، یافته های جالب دیگری از جمله ساختارهای حلقه ای مدفون در زیر یخ های قطب جنوب که شبیه دهانه های شهاب سنگ یا بقایای فوران های آتشفشانی زیر یخبندان هستند نیز مشاهده شده است.

اما تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر اینکه تصاویر ماهواره ای واقعاً دفینه های زیر زمینی را نشان می دهند وجود ندارد. محققان امیدوارند تا با استفاده از طول موج خاصی از امواج به هدف اصلی خود یعنی گنج یابی با ماهواره و پیدا کردن اشیا در زیر زمین نزدیک شوند. آنها برای آزمایشات خود از امواج مایکروویو با طولانی ترین طول موج ممکن استفاده می کنند که باند P نامیده می شود. در حال حاضر، ماهواره‌ها معمولاً از امواج مایکروویو با طول موج‌های کوتاه‌تر استفاده می‌کنند، زیرا وضوح تصویر بهتر است. اما تابش باند P می‌تواند به اعماق بیشتری از زمین نفوذ کند، بنابراین جای امیدواری است که افزودن آن به حسگرهای ماهواره‌ای به آن‌ها امکان کاوش های عمیق‌تر، شاید تا عمق ۹ متری را بدهد و انسان را به رویای گنج یابی با ماهواره نزدیک کند.

اندرو ویلسون، کارشناس سنجش از دور در شورای تحقیقات محیط زیست طبیعی بریتانیا، می گوید:

استفاده از باند P روشی کاملاً جدید است و می تواند بیشتر به زمین نفوذ کند، بنابراین پتانسیل پیدا کردن اشیاء باستانی و دفینه ها را دارد

مشکل اصلی این است که رادار فقط در مناطق بسیار خشک می تواند به زمین نفوذ کند، زیرا آب مایع تمایل به جذب تابش دارد. فقط 15 درصد از سطح زمین به اندازه کافی خشک است تا این روش کار کند، از جمله قطب جنوب و بیابان ها و همین عامل گنج یابی با ماهواره را بسیار سخت میکند. ماهواره‌ها می‌توانند به عنوان یک بخش از عملیات جستجوی گنجینه‌ها یا سایت‌های باستانی ارزشمند مورد استفاده قرار گیرند، به ویژه در مناطقی که دسترسی به آنها دشوار است یا دید از سطح زمین محدود دارد.

در ادامه روش هایی آورده شده که گنج یابی با ماهواره را به روش اصولی توضیح میدهد:

سنجش از دور: ماهواره‌ها مجهز به ابزارهای مختلف سنجش از دور مانند دوربین‌های نوری، سنسورهای مادون قرمز یا سیستم‌های رادار میتوانند تصاویر با وضوح بالا یا داده‌های سطح زمین را ضبط کنند. این تصاویر می‌توانند الگوها، ناهنجاری‌ها، یا ویژگی‌هایی را نشان دهند که ممکن است به وجود ساختار های دفن شده، آثار باستانی یا تغییرات در رشد گیاهان یا ترکیب خاک اشاره داشته باشند.

نقشه‌بری و تجزیه و تحلیل جغرافیایی: ماهواره ها به نقشه برداری دقیق و تجزیه و تحلیل جغرافیایی مناطق بزرگ کمک می کنند. با جمع آوری داده ها در مورد توپوگرافی، ارتفاع و پوشش زمین، ماهواره ها می توانند به شناسایی مکان های با پتانسیل بالا کمک کنند. تکنیک‌های پیشرفته پردازش تصویر می‌توانند این هدف را ساده تر و دقیق تر کنند.

مانیتورینگ محیطی: تصاویر ماهواره ای می توانند به نظارت بر تغییرات در محیط طبیعی، مانند رشد پوشش گیاهی یا حرکت آب کمک کند. این تغییرات می تواند نشان دهنده وجود آثار، سازه ها یا حتی آبراه های باستانی مدفون باشد که ممکن است با دفینه مرتبط باشد. با تجزیه و تحلیل سوابق بلند مدت ماهواره ای، کاوشگران می توانند الگوهای زمانی را شناسایی کنند که ممکن است به پیدا کردن گنج منجر شود.

انتخاب محل و برنامه‌ریزی: ماهواره ها اطلاعات ارزشمندی را برای انتخاب مکان های حفاری بالقوه و برنامه ریزی فعالیت های اکتشافی ارائه می دهند. آنها نمایی از بالا از مناطق بزرگ ارائه می دهند و به کاوشگران این امکان را می دهند که مناطق مورد علاقه، مسیرهای دسترسی یا مناطقی را که نیاز به بررسی بیشتر دارند شناسایی کنند. این اطلاعات می تواند به اولویت بندی مکان های خاص برای بررسی های میدانی و  حفاری کمک کند.

توجه به این نکته ضروری است که اگرچه ماهواره ها می توانند ابزار مفیدی در مراحل اولیه گنج یابی یا کاوش های باستان شناسی باشند اما آنها معمولاً بخشی از یک عملیات بزرگتر هستند که تجزیه و تحلیل داده های ماهواره ای را با تحقیقات در محل، بررسی های زمینی و تخصص باستان شناسان ترکیب می کند. تصاویر ماهواره ای به تنهایی نمی تواند شواهد قطعی از گنج و دفینه را ارائه دهد یا تضمینی برای کاوش موفقیت آمیز باشد.

بنابر آنچه تاکنون گفته شد استفاده از ماهواره برای گنج یابی و دفینه یابی حداقل امروزه امری تقریبا غیر ممکن است. فریب تبلیغات زرد سایت های مختلف را نخورید! اگرچه در سالهای اخیر، برخی از سازمان‌ها و شرکت‌ها داده‌های ماهواره را به صورت رایگان یا با هزینه کمتری به عموم ارائه می‌دهند اما مردم عادی به دلایل بسیار زیاد به داده های ماهواره ای دسترسی ندارند. از جمله میتوان به دلایل زیر اشاره کرد:

  • محدودیت‌های مالی: برخی از داده‌های ماهواره به عنوان خدمات تجاری ارائه می‌شوند و به افراد نیاز به پرداخت هزینه‌های گزاف برای دسترسی به آنها دارند.
  • پیچیدگی های فنی: دسترسی به داده‌های ماهواره نیاز به تجهیزات خاصی مانند آنتن ماهواره‌ای و دستگاه‌های پردازش داده دارد. این تجهیزات نیازمند دانش و توانایی فنی می‌باشند.
  • محدودیت‌های حقوقی: برخی از داده‌های ماهواره به دلایل امنیت ملی یا حفظ حقوق مالکیت معنوی ممکن است تحت محدودیت‌های حقوقی قرار داشته باشند.
  • محدودیت‌های جغرافیایی: برخی از کشورها ممکن است دسترسی به داده‌های ماهواره را محدود کنند و به تصویب دولت و مقررات مربوطه نیاز باشد.
  • هیچ اپلیکیشن و دستگاه فلزیابی از داده های ماهواره ای برای پیدا کردن گنج استفاده نمیکند و همه نرم افزار هایی که تحت عنوان نرم افزار گنج یاب ناسا و … و یا دستگاه فلزیاب ماهواره ای به فروش میرود کلاهبرداری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
تماس با واحد فروش